Pe buna dreptate avand in vedere faptul ca unele companii gigant in industria tech tind mereu sa se bage in niste afaceri care par dubioase fara sa mai trebuiasca sa investighezi cazurile in mod particular, doar vazandu-le de la stiri. In fine, se pare ca un grup de patru senatori americani indeamna Comisia Federala pentru Comert (Federal Trade Commission, pe scurt FTC) sa investigheze afacerea 68,7 miliarde de dolari a companiei Microsoft pentru achizitionarea gigantului de jocuri video Activision Blizzard. Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui FTC, Lina Khan, senatorii respectivi si-au exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste faptul ca aceasta afacere ar putea chiar submina „cererile de raspundere pentru presupusa abatere” la Activision Blizzard, dupa cum au raportat in cursul zilei de joi cei de la publicatia americana The Wall Street Journal.
„Suntem profund ingrijorati in ceea ce priveste consolidarea industriei tehnologice si de impactul acesteia asupra angajatilor”, se arata in scrisoare. Okay, ingrijorarea in privinta angajatilor ar putea fi una destul de fondata avand in vedere politicile marilor companii din industria tech fata de angajatii acestora, deci fair point. Scrisoarea a fost trimisa de senatoarea Elizabeth Warren, democrata din Massachusetts; Bernie Sanders, independent din Vermont; Cory Booker, un democrat din New Jersey; si Sheldon Whitehouse, un democrat din Rhode Island.
In ianuarie, Microsoft a anunțat intentia de a prelua Activision Blizzard, o companie populara insa extrem de controversata in industria gamingului. Acordul ar face Microsoft al treilea cel mai mare producator de jocuri video din lume si i-ar oferi control asupra unora dintre cele mai populare francize, precum Call of Duty și World of Warcraft. Microsoft s-a angajat, de asemenea, sa curete Activision Blizzard, care are o reputatie de cultura toxica a muncii si s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu o serie intreaga de acuzații de hartuire si discriminare (nu ca aceasta nu ar fi o problema la modul general in America). Acordul se confrunta deja cu procese din partea actionarilor.
Miercuri, un judecator a aprobat un acord in valoare de 18 milioane de dolari intre Activision Blizzard si Comisia pentru sanse egale din SUA. Acordul a pus capat unui proces intentat de EEOC in septembrie, in care compania era acuzata ca incalca drepturile civile ale angajatilor, supunandu-i la hartuire sexuala, discriminare in timpul sarcinii si represalii. Activision Blizzard a declarat joi ca Microsoft sprijina eforturile sale de a crea un loc de munca adecvat.
„Compania se angajeaza sa creeze un mediu de lucru sigur si echitabil pentru toti angajatii si a investit resurse semnificative pentru a se asigura ca vom fi un model de urmat pentru industrie”, a declarat un purtator de cuvant al Activision Blizzard intr-o declarație trimisa prin e-mail celor de la publicatia americana CNET. „Tranzactia dintre Microsoft si Activision Blizzard nu va intrerupe niciuna dintre acțiunile pe care echipa de conducere a Activision Blizzard le-a implementat pe parcursul anului 2021 si continua sa le implementeze in 2022 in ceea ce priveste imbunatatirea locului nostru de munca.”
Lisa Tanzi de la Microsoft, un vicepresedinte corporativ, a adaugat ca ea considera faptul ca cei de la Activision Blizzard vor continua sa se imbunatateasca, iar Microsoft este „angajata sa progreseze in continuare dupa incheierea tranzactiei”. Senatorii, in scrisoarea lor catre FTC, au spus ca CEO-ul Activision, Bobby Kotick, va rămane in functie pana la incheierea acordului în 2023 si ar putea primi o suma mare pentru a parasi compania, in ciuda faptului ca angajatii i-au ceut in repetate randuri demisia. Nici FTC, nici senatorii nu au raspuns unor cereri de comentarii din partea publicatiilor americane pe acest subiect.