Twitter este una dintre cele mai folosite, si mai controversate, retele de socializare la ora actuala. Este extrem de populara in America si in multe alte locuri ale lumii, insa hype-ul pentru Twitter nu a patruns niciodata in Romania. Si poate e mai bine asa, avand in vedere faptul ca platforma este cunoscuta ca fiind una extrem de toxica, in care fiecare utilizator are o opinie controversata in legatura cu ceva. Cu alte cuvinte, Twitter este cunoscuta pentru cancel culture, definita ca o forma moderna de ostracizare ce presupune expulzarea cuiva din anumite cercuri sociale, fie ca acestea sunt in viata reala sau in mediul online. Desigur, de cele mai multe ori, acest termen este folosit doar metaforic, cazurile in care o personalitate chiar a fost canceled fiind extrem de rare si din motive intemeiate. Pe cand utilizatorii Twitter nu prea au motive intemeiate sa se lege de ceva, pur si simplu se cearta de placerea de a se certa. Astfel, si daca esti fan anime si folosesti termenul “waifu”, ai putea sa te trezesti cu un comentariu in care ti se atrage atentia ca este un termen derogatoriu care le reduce la statutul de obiecte. Lol. In primul rand ca este vorba despre personaje fictive ale unui serial animat, deci practic sunt create pentru a se potrivi unui anumit tipar. Si in al doilea rand ca nu ai cum sa reduci la statutul de obiect ceva ce nu eista in viata reala decat in fata unui ecran.
In orice caz, se pare ca cifrele platformei cresc, in contrast cu Facebook care chiar a inregistrat o scadere brusca in cel de-al treilea trimestru al anului precedent. Twitter a inregistrat o crestere a numarului de utilizatori zilnici, dar a ratat cu putin asteptarile privind veniturile in ultimele trei luni ale anului 2021, perioada in care un nou CEO a preluat fraiele companiei social media dupa demisia lui Jack Dorsey, care ramane, insa, in consiliul de administratie al companiei. Aproximativ 217 milioane de oameni s-au conectat zilnic la platforma in cel de-al patrulea trimestru, o crestere de 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut, au anuntat cei de la Twitter in raportul privind castigurile sale in ultimul trimestru al 2021. CEO-ul Parag Agrawal, care a preluat postul de conducere de la Dorsey in noiembrie, a atribuit performanta imbunatatirilor din culise ale operatiunilor Twitter.
„M-am concentrat pe imbunatatirea practicilor noastre”, a spus Agrawal intr-o conferinta telefonica, ce a avut loc in cursul zilei de joi, cu analistii de pe Wall Street. Punctand importanta unui accent sporit pe responsabilitatea interna, acesta a mai spus: „Aduc o cantitate puternica de urgenta acestui rol, foarte concentrat pe valori… si pe capacitatea de a intelege ce functioneaza pentru clientii noștri si ce nu functioneaza pentru acestia.” Mda, multe lucruri care merg pe Twitter nu sunt permise pe alte platforme de social media, dar in fine.
Agrawal si-a exprimat increderea in ceea ce priveste faptul ca Twitter este pe cale sa atinga un obiectiv ambitios de 7,5 miliarde de dolari in venituri anuale si 315 milioane de utilizatori zilnici pana la inceputul lui 2023. Veniturile Twitter pentru tot anul 2021 au fost de 5,08 miliarde de dolari, putin sub asteptarile estimate de catre analisti inaintea publicarii veniturilor pe ultimul trimestru al multinationalelor americane. In al patrulea trimestru, Twitter a strans venituri de 1,57 miliarde de dolari, putin sub așteptarile de 1,6 miliarde de dolari. Compania a ajuns la 21 de cenți pe acțiune, peste estimarile de 16 centi pe acțiune, potrivit analistilor chestionati de Thomson Reuters. Excluzand anumite cheltuieli, Twitter are 23 de cenți pe actiune, comparativ cu targetul de 35 de centi.