Tehnologie

Urmatorul mare upgrade 5G ar putea face promisiunile unei viteze imbunatatite sa devina realitate

5G s-a bucurat de o gramada de hype in ultimii ani, dar pentru multi, este posibil sa nu se fi meritat toata agitatia. Discutiile de la inceput au adus idei in legatura cu modul in care rețelele wireless de generatie urmatoare ar ajuta la introducerea unei ere a masinilor cu conducere autonoma, a alternativelor mai viabile pentru internetul de acasa, sau ca ar putea  chiar contribui la crearea unor proiecte ce sunt inca in stadiul de concept, precum metaversul si ochelarii, castile ai aplicatiile VR. Ce au primit utilizatorii in schimbul tuturor acestor promisiuni ce, momentan, suna absolut irealist? Viteze ca la 4G, deci practic nu s-a schimbat absolut nimic odata cu lansarea acestei noi retele de date mobile. Singura companie din America ce a reusit sa depaseasca aceste standarde a fost, intr-adevar, T-Mobile, ce ofera de departe cel mai rapid internet atunci cand vine vorba despre Statele Unite. 

Experimentul pare sa mearga mai bine in alte tari, avand in vedere faptul ca SUA lipseste cu desavarsire din top 10 tari cu cel mai rapid 5G. Gasim, in schimb, tari precum Coreea de Sud pe primul loc (acest fapt nu este deloc surprinzator, avand in vedere faptul ca au fost si primii care au adoptat reteaua), Taiwan, Emiratele Arabe, Australia, Japonia, Arabia Saudita, Kuwait, Elvetia, Finlanda, Thailanda, Austria, Olanda, Spania. Da, nici urma de China… sau ma rog, de Republica Populara Chineza. Ai ajunge sa crezi ca pana si Romania s-ar putea regasi in acel top dar nu… n-avem noi stofa de 5G. Desi avem printre cele mai mari viteze de internet in Europa la 4G, deci nu putem nici sa ne plangem ca nu se incarca internetul repede la noi. Sa vezi ce viteze sunt in Ungaria, Cehia sau in Slovacia si sa faci o comparatie.

Revenind la subiect, nici nu este de mirare faptul ca SUA nu se afla in acest top. In afara de T-Mobile ce ofera servicii, cat de cat decente, avem furnizori precum Verizon si AT&T. Verizon, ce are un spectru ultrarapid extrem de limitat ce acopera zone aglomerate sau locatii centrale in orase centrale, si spectrul de banda joasa, care este bun in ceea ce priveste acoperirea, insa vitezele sunt comparabile cu cele de la 4G. Se pare, insa, ca americanii vor sa schimbe aceasta situatie, iar anul acesta se anunta un upgrade major al retelei 5G cu acest scop. 

Dupa doi ani in care Statele Unite nu au contat in lupta pentru 5G, acest lucru s-ar putea schimba in 2022. Dupa cateva întârzieri, pe 19 ianuarie, Verizon si AT&T isi vor putea, in sfarsit, implementa o noua gama de spectru wireless care nu numai ca ar trebui sa mareasca dramatic vitezele, ci si sa ofere acoperire in toata tara – nu doar la cateva blocuri din anumite orașe mari. La fel de important, ar putea pune bazele unora dintre aceste servicii suplimentare promise, chiar daca acestea ar putea fi aflate la mai multi ani distanta decat am vrea sa credem in momentul de fata. In orice caz, nu este imposibil ca acest upgrade al 5G-ului in America sa puna in miscare alte proiecte mult mai ambitioase atunci cand vine vorba despre aceasta continua evolutie tehnologica in care ne aflam. 

„Cu exceptia cazului in care ai accesat reteaua 5G de banda medie a T-Mobile in ultimele sase luni sau cam asa ceva, 5G în Statele Unite a fost o mizerie”, a declarat Avi Greengart, analist la firma de cercetare Techsponential. „Industria wireless a promis exagerat de mult, dar asta nu inseamna ca 5G nu se va ridica la nivelul promisiunilor, in cele din urma.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *