Tehnologie

Samsung lanseaza primul monitor HDR10+ de gaming

Samsung a anuntat lansarea primelor sale display-uri ce vor suporta HDR10+ Gaming, o versiune extinsa a HDR10, creata strict pentru jocurile video, si care prezinta avantajul de a se putea calibra automat. Noua gama de ecrane cu suport HDR10+ Gaming a fost anuntata initial in cadrul lunii octombrie, dar acum cei de la Samsung dezvaluie faptul ca noua lor gama de televizoare QLED din 2022 (modele precum Q70 si mai noi), dar si monitoarele pentru gaming vor fi primele care vor avea suport pentru aceasta functie.

Samsung au ajuns la o colaborare cu cei de la Sabre Interactive pentru a aduce suport pentru HDR10+ la Redout 2 si Pinball FX, care vor fi ambele prezentate la CES 2022 (cel putin atata timp cat dezvoltatorul jocului nu renunta la prezenta fizica in cadrul evenimentului, lucru care s-a mai intamplat cu o multime de companii pe fondul cresterii cazurilor de coronavirus in SUA). De asemenea, compania Game Mechanic Studios va prezenta in cadrul evenimentului cele mai noi titluri ale sale, compatibile cu HDR10+, Happy Trails si Kidnapped Princess. Jocuri care arata cel putin promitator din trailerele pe care le-am vazut pana in momentul de fata. 

Jocurile pe care compania sud-coreeana le pune la dispozitie utilizatorilor pentru noile monitoare de gaming sunt intr-un contrast clar cu jocurile majore disponibile in standardul concurent: jocurile Dolby Vision – inclusiv Halo Infinite, Gears 5 și Call of Duty: Black Ops Cold War. Xbox Series X si S accepta deja cel putin zece jocuri pe Dolby Vision. Cu toate acestea, se depun eforturi pentru ca Samsung sa poata, cat de curand, introduce aceste jocuri si pentru dispozitivele sale. Nu stim cand inseamna “cat de curand”, dar pornim de la premiza ca va mai dura putin pana sa se ajunga la o asemenea situatie.

HDR10+ Gaming are o gama mai variata de metadate vizuale in comparatie cu HDR10 obisnuit (inclusiv vizeaza de patru ori mai mare, sau luminozitate maxima la o calitate vizuala mult mai buna), accepta o rata de reimprospatare variabia (VRR) si modul automat de latenta scazuta (ALLM) pentru o grafica mult mai moderna si posibilitatea ca jocurile sa fie mult mai performante de acum incolo. Totodata, cei de la Samsung mai sustin si faptul ca standardul va functiona „peste 120 Hz”, dar nu intra in detalii pe tema acestui subiect. Ceea ce ne face curiosi in ce masura va avea HDR10+ o performanta grafica mai buna de 120 Hz, insa vom descoperi aceste lucruri atunci cand noile modele ale companiei vor aparea pe piata.

Standardul concurent, Dolby Vision gaming, este deja dotat cu toate functiile ce au fost enumerate mai sus (cu exceptia  120 Hz plus). De asemenea, principalul rival al celor de la Samsung pe piata de monitoare si televizoare, LG a anuntat lansarea noilor televizoare de gaming  OLED C1 si G1 cu standardul de jocuri Dolby Vision, in iunie a acestui an. Concirenta dintre Samsung si LG din acest punct de vedete este una apriga, iar compania sud-coreeana se mentine intr-un usor avantaj la acest capitol datorita graficii peste 120 Hz.
Intreaga experienta HDR10+, la fel ca Dolby Vision, poate fi rulata numai in cazul in care intreaga configuratie este integrata pentru a accepta formatul. Cum de altfel se intampla cu orice joc care trebuie sa indeplineasca cerintele de sistem pentru a putea rula pe calculatorul tau. Aceast fapt inseamna ca, pentru a experimenta HDR10+ Gaming, computerul tau va avea nevoie de o placa grafica Nvidia (cu suport pentru GPU-urile GeForce RTX 30 Series, RTX 20 Series si GTX 16 Series), un joc care este programat cu metadate vizuale suplimentare, si unul dintre noile display-uri de la Samsung. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *