Facebook

Facebook se confrunta cu un nou scandal in privinta alegerilor

Una dintre motivele pentru care Facebook a acumulat o reputatie atat de proasta in fata publicului american este faptul ca reteaua sociala s-a dovedit a fi nepregatita pentru a combate interventiile straine in alegerile din Statele Unite. S-a aratat, de asemenea, dezinteresata / incapabila de a combate stirile false in timpul alegerilor. Sunt motive pentru care exista ingrijorari din partea atat a oamenilor politici, cat si a alegatorilor, in privinta modului in care reteaua sociala va gestiona alegerile prezidentiale din acest an. Pentru ca, un lucru cu care majoritatea opiniei publice din America este de acord, Facebook nu a demonstrat pana in momentul de fata ca ar fi capabila sa combata aceste amenintari. In teorie, Facebook este o companie democrata, de dreapta, cu valori liberale. Cel putin asta reiese din declaratiile lui Mark Zuckerberg la intrebarea “de ce nu renunta Facebook la reclamele politice?”. 

Raspunsul directorului executiv de la Facebook este unul care da de inteles ca reteaua sociala ar oferi mai multa expunere si partidelor politice mai mici, pentru a combate politicienii care sunt avantajati de mass-media. Desigur, aceasta explicatie functioneaza pentru cei care nu petrec suficient timp pentru a procesa in detaliu informatiile incat sa realizeze faptul ca Facebook este o retea ce distribuie reclame politice in functie de suma care ii este oferita. Cu alte cuvinte, tot acei politicieni aflati la putere si avantajati de mass-media vor oferi sume mai mari pentru a avea parte de expunerea dorita. In nici un caz nu se poate vorbi despre combaterea politicienilor care se afla acum la putere, mai ales atunci cand este vorba de Donald Trump. Un personaj caruia, in mod direct sau indirect, cei de la Facebook i-au facilitat alegerea in functia de presedinte al Statelor Unite. 

Si sunt sanse foarte mari ca cei de la Facebook sa aiba o contributie semnificativa pentru re-alegerea lui Trump in aceasta functie. O scrisoare interna a unui director de la Facebook a ajuns online multumita publicatiei New York Times, iar dezvaluirile pe care aceasta le infatiseaza sunt cat se poate de interesante. Scrisoarea cu pricina este redactata de catre unul din cei mai importanti directori ai companiei si unul dintre apropiatii lui Zuckerberg. Documentul se numeste ”Ganduri pentru 2020”, este redactat de catre Andrew ”Boz” Bosworth, directorul diviziei de realitate virtuala si realitate augmentata a Facebook. Scrisoarea face cateva paralele intre puterea pe care o au cei de la Facebook in a deforma perceptia alegatorilor si puterea inelului din Stapanul Inelelor. Este mai mult sau mai putin ironic faptul ca, in ciuda scandalurilor in care a fost implicata compania si a reputatiei patate, Facebook inca are posibilitatea de a influenta atat de puternic opinia publica. Insa nu este un rezultat care nu ar fi fost de asteptat. Vorbim despre americani, un popor care l-au reales pe George W. Bush. 

”Specific, la momentul in care Frodo ii oferă inelul lui Galadrial [Galadriel, in ***] si ea isi  imagineaza cum poate folosi puterea pentru bine, la inceput, dar stie ca in final o va corupe. Indiferent cat de tentant este sa folosim instrumentele pe care le avem la dispozitie pentru a schimba rezultatele, sunt convins ca nu ar trebui niciodata sa facem asta sau vom deveni exact lucrul de care ne este frica.”, a concluzionat Bosworth. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *