Social Media

ToTok, o aplicatie de mesagerie, ar fi un instrument de spionaj pentru UAE

Da, numele aplicatiei ar putea semana mult cu TikTok, dar asemanarile se opresc aici. In timp ce TikTok e, mai mult sau mai putin, o platforma video care ar putea fi considerata si un fel de retea sociala, ToTok este o aplicatie de mesagerie. Bine, singura asemanare dintre ele este ca ambele ar putea fi aplicatii folosite cu scopul de a spiona utilizatorii din alte tari. TikTok cu China, iar ToTok cu Emiratele Arabe Unite. ToTok este o aplicatie de mesagerie destul de populara in Statele Unite. Aceasta aplicatie este prezentata ca “un mod sigur de a discuta cu prietenii si familia”, cand, de fapt, este un instrument de spionaj folosit de Emiratele Arabe Unite pentru a urmari activitatile utilizatorilor care o descarca, a informat duminica publicatia americana The New York Times. Aplicatia, care a debutat in urma cu doar cateva luni, a fost descarcata de milioane de ori in intreaga lume. Eu nu am auzit de ea pana in momentul de fata, si sunt sigur ca probabil la fel si in cazul tau. Ma amuza, insa, ideea ca un stat din lumea araba este responsabil pentru dezvoltarea unei astfel de aplicatii de monitorizare a utilizatorilor. 

Aplicația este un instrument de supraveghere a maselor, au raportat cei de la The Times, capabila sa monitorizeze fiecare conversatie, miscare, relatie, programare, sunet si imagine a utilizatorilor sai in parte. Majoritatea utilizatorilor aplicatiei sunt din Emirate, insa, recent aplicatia a crescut in popularitate in Statele Unite. O tara care pune mare accent pe securitatea nationala, dupa cum a demonstrat din scandalul cu Huawei si TikTok, mai mult sau mai putin parte a razboiului comercial cu China. O analiza si interviuri cu experti in domeniul securitatii informatice sugereaza faptul ca compania din spatele ToTok, Breej Holding, este o companie controlata de catre cei de la DarkMatter, o companie de inteligenta cibernetica si hacking cu sediul in Abu Dhabi, care angajeaza oficiali de informatii din Emirate, fosti angajati ai Agentiei Naționale de Securitate si foști operatori de informatii ai armatei israeliene, au raportat cei de la The Times. 

Aplicatia a fost eliminata recent din magazinele de aplicatii ale Apple si Google, insa este inca funcționala pana in momentul in care utilizatorii o dezinstaleaza ei insisi. Acuzatiile cu privire la ToTok vin pe fondul ingrijorarilor in ceea ce priveste guvernele care folosesc in secret aplicatii pentru a colecta informatii in legatura cu utilizatorii altor tari. 

Ca tot vorbeam despre TikTok la inceputul articolului, si aplicatia chineza a fost acuzata de faptul ca ar fi recoltat ilegal si in mod secret cantitati mari de date cu caracter personal ale utilizator sai din intreaga lume si ca le-a trimis agentiilor guvernamentale din China. In Statele Unite, impotriva TikTok a fost demarat un proces de clasa la inceputul acestei luni, iar guvernul SUA cauta, de asemenea, posibile riscuri de securitate pe care le-ar putea prezenta aplicatia. Problemele de securitate cibernetica au determinat Marina SUA sa interzica aplicatia de pe dispozitivele mobile emise de guvern. Iar acesta ar putea fi doar inceputul, avand in vedere faptul ca ar putea urma interzicerea totala a aplicatiei pe teritoriul Statelor Unite in functie de rezultatele investigatiilor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *