Facebook

Facebook isi pastreaza politica controversata de reclame politice

Ceea ce, sincer, nu era o surpriza pentru absolut nimeni. Realistic vorbind, de ce si-ar dori sa schimbe acest lucru cand Facebook este dependenta de banii din sponsorizare de la diverse companii, iar paritdele politice din intreaga lume platesc sume importante pentru a aparea pe platforma retelei sociale? Adica, sincer, ar fi o mutare care i-ar costa destul de scump. Doar ca mai e si problema cu controversele cu care se confrunta reteaua sociala in urma acestei decizii. Practic, tot Facebook-ul a luat foc dupa ce reteaua sociala le-a permis politicienilor sa apara in reclame politice, o politica controversata care este dezbatuta intern intre liderii companiei. Sunt doua factiuni in interiorul Facebook: cei care sunt pro si contra. Cei care sunt pro argumenteaza ca asta e una dintre cele mai importante surse de venit a retelei sociale dincolo de traficul zilnic si reclamele obisnuite, pe cand cei care sunt contra argumenteaza faptul ca reteaua devine din ce in ce mai putin populara pe zi ce trece tocmai din cauza unor astfel de decizii.

Peter Thiel, un miliardar care a fost un investitor al Facebook acum ceva vreme si care il susilține pe presedintele Donald Trump la alegerile de anul viitor, si-ar dori ca reteaua sociala sa pastreze aceasta politica, in ciuda tuturor criticilor pe care le-a adus retelei sociale, au raportat marti cei de la The Wall Street Journal. Pozitia lui Thiel cu privire la aceasta problema difera de cea a unora dintre directorii Facebook care isi doresc sa schimbe politica sau sa interzică reclame politice, din motivele enumerate mai sus.

“Multe dintre deciziile pe care le luam pe Facebook vin cu compromisuri dificile si le abordam cu rigurozitate atenta la toate nivelurile companiei, de la Consiliul de Administratie in jos”, a declarat un purtator de cuvant al Facebook intr-o declaratie pentru CNET . „Avem norocul de a avea un consiliu cu experiente si perspective diverse, astfel incat sa putem asigura o dezbatere care sa reflecte o sectiune transversala de opinii.”

Dezbaterea in legatura cu modul de gestionare a reclamelor de la politicieni ilustreaza cu exactitate provocarile care vin odata cu moderarea discursului politic. Spre deosebire de alte tipuri de continut postate pe platforma retelei sociale si care sunt stiri, Facebook nu trimite reclame de la politicieni catre instrumentele lor de verificare a autenticitatii acestora. Criticii, in special democrații, sustin ca abordarea Facebook permite raspandirea dezinformarii si ca reclame politice ar trebui interzise. Insa directorii, inclusiv CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, au depus eforturi pentru exprimarea libera si isi fac griji in legatura cu faptul ca interzicerea anunturilor politice ar putea favoriza politicienii care se afla la putere in momentul de fata si candidații politici pe care mass-media decide sa-i sustina din diverse motive. 

Doar ca acestea vin in contradictie cu o alta acuzatie asupra companiei. Cea a  conservatorilor potrivit carora cei de la Facebook le cenzureaza discursul politic. Evident, sunt acuzatii pe care compania l-a negat in mod repetat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *