Social Media

Reddit descopera campania rusa de raspandire a documentelor scurse din Marea Britanie

Un utilizator Reddit care a postat documente guvernamentale scurse din baza de date a Marii Britanii a facut parte dintr-un efort coordonat mai mare care pare sa fi avut originea in Rusia, au spus cei de la Reddit vineri intr-un anunt de securitate. O retea de conturi conectate a postat documentele pe mai multe forumuri, pe site-ul de discutii si a manipulat sistemul de vot al Reddit pentru evidentierea continutului popular, toate in efortul de a atrage mai multa atentie asupra scurgerilor. „Recent am fost constienti de o postare pe Reddit care include documente scurse din Marea Britanie”, a declarat compania in postarea sa pe blog. “Am investigat acest cont si conturile conectate la acesta, iar astazi credem ca acesta a facut parte dintr-o campanie care a fost raportata ca fiind originara din Rusia.”

Documentele scurse provin de la Departamentul Regatului Britanic pentru comerț internațional și au înregistrat negocieri pentru o viitoare tranzacție comercială între SUA și Marea Britanie. Au fost postate pe Reddit în octombrie, dar nu au stârnit controverse până când deputatul parlamentar Jeremy Corbyn le-a discutat public în noiembrie.

In timp ce cei de la Reddit sustin ca au fost ingrijorat in legatura cu utilizatorii care au abuzat de aceasta platforma incepand cu lansarea sa in 2005, acestia au lansat un efort mai mare pentru a identifica ceea ce numesc „actori de stat interesati sa intervina in alegeri si sa adanceasca diviziunile sociale” in ultimii doi ani de zile. Cercetarile efectuate de un informatician in 2017 au concluzionat cu gasirea de dovezi in privinta unui efort tintit de manipulare a discursului care vizeaza discursurile conservatoare. Acest lucru se intampla in perioada in care erau Statele Unite in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din 2016. Bine, interventia ruseasca in acele alegeri a fost una cat se poate de adanca. In 2018, cei de la Reddit au recunoscut ca o retea de conturi a promovat propaganda ruseasca la alegerile prezidentiale ce au avut loc cu doi ani inainte..

Vineri, Reddit a declarat ca a sters de pe platforma sa un forum de discutii, cunoscut pe Reddit ca subreddit, dedicat scurgerilor din Marea Britanie, pe langa faptul ca a interzis accesul la platforma pentru conturile pe care le-a identificat ca apartinand grupului care s-a ocupat cu scurgerile. Cei de la Reddit considera ca conturile cu pricina au fost administrate de același grup care ar fi incercat astfel de tactici si pe Facebook, in cursul lunii mai. Anchetatorii medico-digitali de la Consiliul Atlantic numesc grupul Secondary Infekțion secundara si considera ca ar fi originar din Rusia.

„Toate aceste conturi au același model comun cu cel detectat de grupul original Secondary Infekțion, ceea ce ne determina sa credem ca acest lucru era intr-adevar legat de grupul initial”, au spus cei de la Reddit in ceea ce priveste aceasta situatie. Logic vorbind, nu aveau cum sa fie Statele Unite singura tinta a Rusiei. Principala? Da. Singura? SUA are aliati puternici in NATO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *