Social Media

TikTok, una dintre cele mai populare si mai controversate aplicatii ale momentului

TikTok a devenit una dintre cele mai populare aplicatii ale momentului printre tineri. Nu este inca o platforma video care sa ajunga la nivelul de popularitate pe care il are YouTube, insa s-au adunat destul de multi influenceri de pe social media sau platforma detinuta de Google pe TikTok pentru a avea parte de putin clout si din partea utilizatorilor respectivei retele sociale. Pentru ca si in Romania s-au strans destul de multi oameni, de toate varstele si cu tot felul de sketch-uri si clipuri de lip sync, pe platforma video. Cu toate acestea, platforma dezvoltata de catre compania chinezeasca ByteDance nu este lipsita de controverse. Evident, ce serviciu popular pe internet in ziua de azi mai este lipsit de controverse? Google? Facebook? Twitter? Sa fim seriosi. Doar ca sunt mai aprinse in cazul TikTok pentru ca este vorba despre un serviciu al unei companii chinezesti, deci un serviciu al unui stat comunist. 

Reamintim conflictul, razboiul comercial dintre Statele Unite si China, care pare sa ajunga la final dupa semnarea unui armistitiu provizoriu intre cele doua guverne. Ei bine, in cadrul acestui razboi, una dintre principalele victime de partea chineza a fost Huawei, corporatia care este cel mai mare furnizor de servicii de telecomunicatii din lume si al doilea cel mai mare producator de telefoane mobile. Deci un adevarat gigant, suspectat de faptul ca ar fi oferit informatii in legatura cu tarile si companiile cu care a colaborat, a primit interdictie de a mai activa pe piata americana printr-un ordin executiv emis direct de catre Trump. Acum, si TikTok ar fi vizat din acelasi motiv. Despre reteaua sociala se spune ca ar colecta datele utilizatorilor si le-ar trimite catre guvernul de la Beijing. ByteDance neaga aceste acuzatii, spunand ca nici macar nu activeaza pe piata din China si nici nu are de gand sa o faca vreodata. Insa aici intervine atitudinea extrem de favorabila a companiei in ceea ce priveste problemele chinezesti. 

ByteDance a impus o cenzura pe TikTok atunci cand vine vorba despre probleme legate de China. Videoclipurile care au continut referitor la subiecte precum independenta Tibetului, Taiwanul sau protestele din Hong Kong vor fi automat scoase din algoritmul care le poate face populare, pe motiv ca “ar incalca politicile companiei privind distribuirea continutului politic pe platforma”. Ok, doar ca in acelasi timp a mai fost sters si clipul unei adolescente care acuza China de un nou Holocaust impotriva musulmanilor din tara, iar clipul a devenit viral. Clipul a fost sters, iar adolescenta a primit ban permanent pe platforma. Cu toate ca dupa au fost fortati sa revina asupra acestor decizii, dupa ce au cauzat un val de controverse printre utilizatorii care nu sunt adolescenti interesati doar de partea de entertainment a platformei. Si sunt destul de multi care se incadreaza in aceasta categorie. 

Ah, printre acuzatii se mai numara si faptul ca ar ascunde clipurile persoanelor cu dizabilitati. Insa ar afisa clipurile care contin propaganda politica in care se folosesc amenintari cu violenta (pana la invazia unei tari). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *