Facebook

Facebook a construit o aplicatie de recunoastere faciala pentru angajati

Facebook, care a fost obiectul unor controverse din cauza preocuparilor in materie de confidentialitate, a declarat joi ca a creat o aplicatie interna care le-a permis angajatilor sa-si identifice colegii si prietenii care au permis recunoasterea faciala prin a-si indrepta spre ei camerele de telefon. Aplicatia, raportata anterior de Business Insider, nu a fost lansata public. Citand surse anonime, cei de la Business Insider au raportat ca aplicatia respectiva a fost dezvoltata in perioada 2015-2016, fiind, insa, intrerupta din diferite motive. De asemenea, o versiune a aplicatiei ar putea identifica pe oricine pe reteaua sociala in cazul in care exista destul de multe date pentru a face acest lucru, au raportat jurnalistii BI, citand o sursa anonima. Evident, cei de la Facebook au recunoscut ca au dezvoltat o astfel de aplicatie de recunoastere faciala, insa au contestat informatia potrivit careia ar putea identifica orice membru al retelei de socializare.

„Ca o modalitate de a invata despre noile tehnologii, echipele noastre construiesc in mod regulat aplicatii pe care sa le foloseasca intern”, a declarat un purtator de cuvant al Facebook intr-o declaratie pentru cei de la CNET. „Aplicatia descrisa aici era disponibila doar angajatilor Facebook si nu putea recunoaste decat angajatii si prietenii lor care aveau activata recunoasterea faciala. Business Insider a raportat ca aplicatia se afla in primele faze de dezvoltare atunci cand a fost intrerupta. Angajatii ar fi putut sa-si indrepte camera telefonului catre o alta persoana si sa le vada numele si poza de profil Facebook dupa doar cateva secunde. Un fel de depistare a profilului prin intermediul identificarii faciale. Cea mai buna retea sociala pentru confidentialitatea utilizatorilor sai. 

Aplicatia evidentiaza modul in care Facebook a experimentat functiile care ar putea creste anxietatea persoanelor ingrijorate pentru confidentialitatea datelor lor. A fost dezvoltata inainte de scandalul Cambridge Analytica din 2018, care a starnit mai multe controverse si un control mai amanuntit asupra retelei sociale cu scopul eforturilor de a proteja confidentialitatea utilizatorilor sai. Compania de consultanta politica din Marea Britanie a recoltat date de la 87 de milioane de utilizatori Facebook fara acordul lor. In urma scandalului, Comisia Federala a Comertului a amendat Facebook cu un record de 5 miliarde de dolari din cauza acestui caz. 

De asemenea, cei de la Facebook si-au atras critici si pentru modul in care reteaua sociala utiliza recunoasterea faciala in trecut. O caracteristica care a sugerat „etichete” pentru fotografiile tale de pe Facebook a fost centrul unui proces din 2015 care presupunea ca Facebook a incalcat legea biometrica a vietii private din Illinois. Ceea ce nu este neaparat un lucru fals. In momentul in care cineva te „eticheteaza” intr-o fotografie, creeaza un link catre profilul tau de Facebook. Functia a fost activata in mod implicit, cu exceptia cazului in care ai ales sa renunti la aceasta, insa cei de la Facebook au oprit aceasta functie, cu toate ca acest lucru s-a intamplat abia in cursul acestui an. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *