YouTube

YouTuberi originari din Coreea de Nord arunca o privire asupra vietii in tara natala

Exista si cativa refugiati din Nord in Coreea de Sud, si o multime dintre acestia si-au deschis canale de YouTube odata ajunsi la Seoul, in care, printre multimea de continut comercial creat pentru a satisface abonatii, mai vorbesc si despre viata intr-una dintre cele mai izolate si mai represive state ale lumii. Pentru ca nu se stiu prea multe detalii despre Coreea de Nord, in general. Situatia este atat de incerta incat s-a ajuns la teorii conform carora in partea de nord a Peninsulei Coreene ar fi legala marijuana si s-ar cultiva opium pentru a fi comercializat pe piata neagra din Asia. Ca veniturile acestui stat ar fi provenite, in mare parte, din activitati ilegale ce includ hackingul, traficul de droguri sau proxenetimsul. Ideea e ca aceasta tara este atat de izolata incat informatiile nu pot fi verificate. Mass media este extrem de cenzurata, pana in punctul in care Coreea de Nord participa la Campionatul Mondial din Rusia 2018 si terminase pe primul loc intr-o grupa cu China, Brazilia si Japonia. Cred. Nu mai tin minte exact stirea si nici nu mai pot s-o gasesc printre filtrele motoarelor de cautare. Am vazut imagini cu civili din Coreea de Nord plangand dupa moartea dictatorului Kim Ir-sen.

In timp ce fluxurile media ce se concentreaza pe subiectul Coreea de Nord, in general, se concentrează pe subiecte grele, cum ar fi programul nuclear al Nordului sau ierarhia sa de putere interna, acesti tineri YouTuberi se concentreaza pe a oferi detalii in legatura cu o multime de stiri mult mai civile, legate de viata de zi cu zi din tara lor natala. Cresterea acestei cereri de subiecte vine pe fondul unei atentii sporite a publicului asupra Coreei de Nord, al carui tanar lider, Kim Jong-un, a depus eforturi la nivel mondial pentru o diplomatie nucleara cu miza mare cu presedintele american Donald Trump, in timp ce a continuat testarile de rachete nucleare. Iar hackerii angajati de catre guvernul de la Phenian au continuat atacurile la adresa Statelor Unite.

Unul dintre acesti YouTuberi e Tango (in coreeana inseamna “pisica” si e un nume pe care si l-a pus datorita aspectului fizic… sau mai degraba al fetei). Pe canalul lui, vorbeste despre stilul de viata din Coreea de Nord sin in ce masura isi cresc nord-coreenii caini sau alte  animale de companie, ce tip de injuraturi folosesc (evident!) si daca exista persoane transsexuale in tara (ma indoiesc ca ar fi). Ca raspuns, nord-coreenii cresc animale de companie, dar asta pentru a le manca sau vinde pe piata. „Copil nascut de o tanara sclava” este o profanitate si o insulta grava pentru unii, iar „Vrei sa-ti reorganizez coastele  revolutionar?” e modul in care nord-coreenii spun “Vrei sa te bat?”. E bine de stiut. 

Alți YouTuberi din Coreea de Nord vorbesc despre motivul pentru care au parasit patria-mama si despre experientele pe care le-au avut in Coreea de Sud comparativ cu nordul. Unii s-au filmat punandu-si machiaj in stil nord-coreean sau mancand alimente pe care le gasesti doar in tara lor natala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *