Facebook

Facebook spune ca nu va verifica postarile politicienilor

Facebook a declarat marți ca eforturile sale de a reduce raspandirea stirilor false si a dezinformarii pe platforma nu se aplica si politicienilor. Compania a declarat ca va scuti oamenii politici de procesul de verificare a faptelor de la terti si ca aceasta este politica de mai bine de un an. In Washington, DC, in cursul zilei de marti, vicepresedintele departamentului pentru afaceri si comunicatii globale al celor de la Facebook a prezentat politicile companiei in ceea ce priveste oamenii politici, in timpul unui discurs despre planurile companiei de a preveni interferentele externe la alegerile din 2020.

“De acum inainte vom trata discursul de la politicieni ca un continut demn de stiri care ar trebui, ca regula generala, sa fie vazut si ascultat”, a spus Nick Clegg intr-o postare care a inclus textul complet al discursului sau. Asta inseamna ca utilizatorul ar trebui sa creada orice spune un om politic, relevanta postarilor acestor domni este tratata ca o stire ce trebuie luata ca atare. Indiferent daca politicienii mint sau nu in aceste privinte. Iar deobicei mint si Facebook ii incurajeaza sa faca acest lucru. Fara sa verifice autenticitatea continutului pe care il posteaza acestia. Chiar Clegg a spus ca Facebook nu va supune postarile oamenilor politici la acest proces, chiar si atunci cand acestia incalca regulile de continut ale companiei. E clar ca au un statut privilegiat pana si in mediul online. Evident, le e frica de politicieni pentru ca, cel putin cei americani, au inceput sa puna presiune pe retelele de socializare. Genul asta de miscare le-ar permite o gura de respiro, oricat de mica ar fi ea. In fine, nu e treaba mea, fiindca nu vorbim despre Romania. 

Cu toate acestea, exista, in mare masura, cateva exceptii de la aceasta abordare. Politica nu se va aplica si pentru reclame sau discursuri care pot incita la violenta. “Continutul care are potentialul de a provoca violenta, de exemplu, poate reprezenta un risc pentru siguranta care depaseste valoarea interesului public”, a spus Clegg. Factorii care vor fi luati in considerare includ daca in tara au loc alegeri sau daca aceasta este in razboi, precum si structura politica a tarii si daca aceasta are o presa libera. Macar nu vom avea vreun Vadim american spunand cum ar trebui exterminati toti negrii si hispanicii pentru ca white pride si rasa alba e rasa ariana. Sa nu incurajam extremismul in mediul online e una dintre politicile mai recente ale corporatiilor din tech, dupa tot ce s-a intamplat la Christchurch si El Paso. Evident, tot datorita presiunilor exercitate de oameni politici. 

Gigantii social media, precum Facebook si Twitter, au fost obiectul unor critici cu privire la continutul pe care il mentine sau elimina de pe platforma lor. Twitter a anuntat, in iunie, ca schimba modul in care gestioneaza tweeturile de la politicieni si lideri guvernamentali care incalca regulile sale, dar sunt in continuare in interesul publicului. Reteaua de socializare a spus ca va incepe sa plaseze o notificare pe tweet-urile care incalca regulile sale, obligand utilizatorii sa faca click pe avertisment pentru a vedea tweet-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *