Social Media

Numerele de telefon ale utilizatorilor Facebook expuse online

Facebook priveste la vechile flinte, intorcandu-se sa loveasca din nou, mai tare ca inainte. Asta ca sa vada si cei de la FCC ca amenzile record nu rezolva nimic atunci cand vine vorba de aceasta corporatie care nu-si va invata lectia pana nu va incalca atat de multe legi incat sa-i trimita curtile americane lui Zuckerberg prin posta o decizie de dezafiliere cum au facut Sandu si Dragomir cu Universitatea Craiova. In fine. Sute de milioane de numere de telefon legate la conturile Facebook au aparut in baze de date online pe care oricine le-a putut gasi si accesa inainte de a fi preluate informatiile. Asta ca sa te miri de ce esti bagat intr-un grup de Whatsapp in care vreo companie isi face reclama.

Un cercetator de securitate a gasit peste 419 de milioane de inregistrari in mai multe baze de date care faceau parte dintr-un server care nu era protejat de parola, a raportat TechCrunch. Aproximativ 133 de milioane de inregistrari au fost preluate de la utilizatorii Facebook americani si 18 milioane de inregistrari au apartinut utilizatorilor din Marea Britanie, conform raportului. Un purtator de cuvant al Facebook a declarat ca compania continua sa stranga numerele, insa ca au existat duplicate in aceste inregistrari. Se estimeaza ca aproximativ 200 de milioane de utilizatori Facebook au fost afectati de aceste leak-uri. “Acest set de date este vechi si pare sa aiba informatii obtinute inainte de a face modificari anul trecut pentru a inlatura capacitatea oamenilor de a gasi alti utilizatori prin intermediul  numerelor lor de telefon”, a spus purtatorul de cuvant al Facebook intr-un comunicat. “Setul de date a fost eliminat si nu am vazut nicio dovada a faptului ca conturile respective de Facebook au fost compromise.”

Reteaua sociala considera ca cine a razuit datele a fost capabil sa faca acest lucru din cauza unei functii defuncte pe care Facebook a avut-o si care le-a permis oamenilor sa caute utilizatori după numarul de telefon. In urma scandalului Cambridge Analytica din martie 2018, Facebook a inchis acel instrument de cautare in aprilie 2018. Facebook nu stie in acest moment cine se afla in spatele bazelor de date sau de ce au razuit aceste date. Publicatiile TechCrunch si Sanyam Jain, care a gasit numerele de telefon expuse, nu au putut, de asemenea, sa identifice exact cine detine aceste baze de date. Au fost identificati abia dupa ce au contactat gazda web.

Expertii in confidentialitate si securitate au avertizat utilizatorii social media despre furnizarea numerelor de telefon online. Expunerea acestor numere ar putea pune utilizatorii in pericol de spam, hartuire si schimb de SIM, atunci cand cineva ii baga destula vrajeala unui operator de telefonie mobila incat acesta sa-ti schimbe numarul, de pe o alta cartela SIM. “Ganditi-va mult si bine inainte de a va furniza numarul dvs. de telefon oricarei companii de retea sociala – ei se ocupa de agregarea si monetizarea datelor utilizatorilor”, a declarat Colin Bastable, CEO al companiei de instruire in domeniul constientizarii securitatii, Lucy Security. “Si numarul de telefon poate fi utilizat pentru a va compromite contul.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *