Facebook, Twitter

Timpul petrecut pe retelele sociale creste riscul de depresie la tineri

Cel putin asa spun datele oficiale ale unui studiu. Timp de ani de zile, expertii in probleme sociale (:D) au sustinut ca smartphone-urile si retelele sociale joaca un rol din ce in ce mai mare pentru depresie si alte probleme mintale. Cercetatorii de la spitalul Sainte-Justine din Montreal au constatat, intr-un studiu publicat luni, faptul ca pe masura ce social media si si utilizarea televizorului ocupa o perioada de timp mai mare in viata unui adolescent, cu atat se preconizeaza o crestere semnificativa a simptomelor de depresie la acel puber nefericit. Sincer, nu ma mira ca se intampla astfel de lucruri din moment ce unii liceeni de 16 ani se dau mari intelectuali pe Facebook si intra in argumente cu oameni care au mai multa pregatire ca ei. Sau unii sunt mai vocali pe internet decat in viata reala, trecand la amenintari fara substanta (un subiect pe care l-au accentuat o gramada de mc din hip-hopul romanesc, de la BUG Mafia si La Familia pana la Nane sau Neli; ca fapt divers). Ideea e ca mereu se va gasi cineva sa aiba mai multe argumente, iar generatia asta de snowflakes tinde sa exagereze o multime de lucruri. Ca sa imi exprim punctul de vedere in privinta acestor depresii nervoase suferite de generatia Netflix si Fortnite. 

“Cercetarile noastre arata ca timpul crescut petrecut pe anumite forme de mass-media digitala intr-un anumit an prezice simptome depresive in acelasi an” a declarat Patricia Conrod, conducatorul echipei de cercetare, intr-un comunicat de presa emis in cursul zilei de luni, la publicarea studiului. Conrod si echipa sa si-au concentrat studiile in jurul a aproximativ 4.000 de tineri canadieni, cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani, pe o perioada de 4 ani. Studiul arata ca, de la an la an, tinerii au devenit din ce in ce mai angrenati in activitati precum social media, televiziune, jocuri video si utilizarea excesiva a calculatorului. Desigur, studiul a constatat ca, pe masura ce activitatea online a acestor pusti crestea, incepeau sa se manifeste si siptomele de depresie ale tinerilor. Si depresia unor tineri devenea din ce in ce mai puternica de la an la an. 

Din acest cerc vicios sunt excluse, insa, jocurile video. Asta in ciuda conceptiei populare, unde exista adanc intiparita aceasta idee ca jocurile video influenteaza negativ copiii. Un studiu realizat de un institut de cercetare din Norvegia in acest sens urmareste relatia intre timpul petrecut cu jocurile video si abilitatea de socializare a unui grup de 873 de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de mai multi ani, iar rezultatele arata ca gamingul nu afecteaza negativ baietii. In schimb, in mod surprinzator, le afecteaza pe fete. Astfel, se pare ca fetele de 10 ani care petrec mai mult timp jucandu-se au avut abilitati de socializare mai scazute la 12 ani, pentru ca fetele in general nu sunt atat de interesate de gaming ca si baietii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *