Facebook

Facebook care un program care detecteaza glumele cu Zuckerberg

Intrebarea principala ar fi “de ce nu ma mira?”. Adica am vazut un video deepfake cu Zuckerberg in care acesta vorbea despre ce norocos este pentru ca are acces la datele tuturor utilizatorilor de internet din lume, si ca toate astea se datoreaza programului numit Spectre. “Imaginati-va asta pentru o secunda: un om, cu control total al datelor furate de la miliarde de oameni, [n.r. avand la dispoztie] toate secretele lor, vietile lor, viitorul lor… Le datorez totul celor de la Spectre. Spectre mi-a aratat ca oricine controleaza datele controleaza viitorul.” Trebuie sa recunosc, am ras putin, e ca si cum cel care a realizat reclama ar fii intrat in mintea directorului executiv al Facebook. “Bine ai venit in mintea taa”. Ideea e ca am vazut videoul deepfake postat pe Twitter, nu pe Facebook. Mai mult ca sigur ca l-ar fi sters de pe Facebook daca il prindea vreodata.

Acest software special, numit Stomchaser, a fost creeat special pentru ca cei de la Facebook sa stie daca vorbesti despre Zuck. Orice ai spune, bun sau rau, despre mogulul de la Facebook, oamenii respectivi stiu. Macar nu e ca si cum o sa-ti stearga postarea (sau o sa ti-o stearga atunci cand te astepti mai putin). Stormchaser a fost dezvoltat in 2016 si este folosit strict pentru a urmari toate postarile virale despre companie sau seful ei. Si nu, nu e necesar sa fie virala la nivelul la care este pe o pagina extrem de populara, au posibilitatea de a monitoriza si postarile din acele grupuri mici despre care crezi ca nu au cum sa le acorde atentie. Total gresit. Prin urmare, acest program poate detecta orice ce se zvoneste despre companie, dar si glumele despre cum Facebook iti vinde datele sau glumele despre cum Mark Zuckerberg arata ca un extraterestru. Ideea e ca glumele cu Facebook care iti vinde datele sunt cat se poate de reale, pe cand glumele ca Zuck arata ca un extraterestru sunt cat se poate de adecvate din punct de vedere fizic. All hail Zuck, the alien who’s come for our internet data! (Traiasca extraterestrul care a venit sa ne ia datele). 

Unii utilizatori considera ca acest software ar reprezenta dovada vie asupra faptului ca celor de la Facebook le pasa suficient de mult incat sa lupte impotriva stirilor false prin toate mijloacele posibile si imposibile. Nu. Sunt intr-o lumina atat de proasta incat nu-i mai intereseaza exact ce fel de zvonuri vor circula in privinta serviciilor lor, oricum stiu deja ca din cele 2 miliarde de utilizatori este foarte putin probabil sa inregistreze pierderi semnificative. Chiar si un reprezentant al Facebook spune ca nu este cazul, insa tinde sa precizeze ca ar avea un cu totul alt scop, mai nobil.

„Nu folosim aceasta unealta interna pentru a lupta cu stirile false pentru ca nu a fost construita cu acest scop si nu ar fi functionat. Am construit Stormchasser ca sa detectam postarile despre Facebook in functie de anumite cuvinte cheie, pentru ca apoi sa putem sa lamurim situatia, daca este cazul”. Ce sa lamuresti, corporatistule? Ca Zuck nu e un extraterestru? Ca nu furi date? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *