Nu ca acest lucru ar fi un secret. In ciuda faptului ca presa in domeniul tech este dispusa sa-i acorde directorului executiv al Facebook prezumptia de nevinovatie, uneori dispusi la a combate in mod agresiv asa-zisele teorii ale conspiratiei (care ar putea fi reale, avand in vedere faptul ca nu mai poti avea incredere in nici o companie din domeniul tech), utilizatorii stiu ca toate aceste actiuni s-au intamplat din adins. Doar exista atatea raporturi in ceea ce priveste colaborarea dintre Facebook si celelalte companii mari din domeniul tech (Amazon, Apple, Yahoo, etc.), carora compania care conduce cea mai mare retea sociala de pe suprafata planetei le-a vandut datele utilizatorilor. Cu toate ca se stie exact faptul ca cei de la Facebook iti urmaresc fiecare miscare pentru a-si informa sponsorii in legatura cu interesele tale, si a-si obtine profitul din publicitate. Toate aceste lucruri nu sunt un secret pentru utilizatorii de pe internet. Prin urmare, vestile conform carora s-ar fi descoperit dovada ca Zuckerberg era constient de problemele de confidentialitate ale retelei sociale nu vin ca o surpriza. Ci, mai degraba, ca o confirmare a unui lucru pe care multi il stiau deja ca fiind real.
Cei de la Facebook se afla deja sub investigatii din cauza problemelor companiei legate de confidentialitate, si nu vorbim doar de Cambridge Analytica. Ci si de sute de parole de e-mail stocate in fisiere in format “.txt”. Si cine stie ce alt fel de lucruri. Reprezentantii Facebook au mai avut si tupeul de a declara in fata instantei ca nu au gresit cu nimic, pentru ca utilizatorii nu ar trebui sa aiba asteptari de confidențialitate pe retelele sociale. Un nou raport spune ca e-mailurile gasite in cadrul unei anchete guvernamentale ar putea arata ca directorul executiv al companiei era constient de anumite practici discutabile (sau de toate).
Despre directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, se spune (si se cunoaste) ca stia despre practicile de confidentialitate ale companiei, potrivit Wall Street Journal. Adevarul e ca el era cel care le initia, dar asta nu mai spun cei de la Wall Street Journal. Surse familiare cu compania spun ca e-mailurile obtinute in cadrul unei anchete a Comisiei Federale de Comert arata legatura si ar putea dauna reputației companiei. Desigur, platforma social media neaga existenta e-mailurilor.
“Am colaborat pe deplin cu ancheta FTC pana in prezent si am oferit zeci de mii de documente, e-mailuri si fisiere”, a declarat un purtator de cuvant al Facebook intr-o declaratie prin e-mail. “In nici un moment Mark [Zuckerberg] sau orice alt angajat al Facebook nu a incalcat in mod intentionat obligatiile societatii in baza ordinului de aprobare a FTC si nici nu exista mesaje care sa indice ca au facut-o”.
Facebook a devenit tinta FTC in 2018, in urma scandalului Cambridge Analytica, in care s-a aratat ca pana la 87 de milioane de utilizatori au avut datele vandute catre compania britanica. Acest lucru a incalcat o reglementare din 2011, incheiata cu agentia guvernamentala, care ar necesita acordarea de catre utilizator a aprobarii inainte de a vinde orice date. Desigur, un acord de forma.