Facebook

Politica de reclamele a celor de la Facebook le-a creat o imagine de care nu mai pot scapa

De fapt, sunt mai multe lucruri care creeaza celor de la Facebook o asemenea imagine. In primul rand, scandalul Cambridge Analytica, bineinteles (va fi reamintit ori de cate ori este nevoie pentru ca este pana la urma principalul factor pentru imaginea extrem de patata a retelei sociale), si ulterioare speculatii despre tranzactii ale datelor utilizatorilor realizate de Facebook cu companii precum Amazon, Yahoo, Spotify, Apple, s.a.m.d. au construit Facebook-ului imaginea de inamic numarul 1 al confidentialitatii utilizatorilor. Imaginea a ajuns atat de patata incat, la o conferinta a companiei, Zuckerberg a incercat sa faca o gluma seaca in aceasta privinta. Bineinteles, nu a ras nimeni. In fine, nu despre asta este vorba. Cealalta imagine de care cei de la Facebook nu pot scapa este aceea de retea care a ajuns sa-ti asculte pana si apelurile. Coincidenta sau nu, sa zicem, nu mai ai minute, mergi pana intr-un loc unde dai de WiFi si apelezi un tovaras pe Messenger. Vorbiti despre cand mergeti la un biliard si dupa ce inchizi apelul te trezesti cu o reclama la o masa de biliard din aia de o cumperi si o instalezi la tine acasa. 

Desigur, cei de la Facebook au negat ca asculta conversatiile noastre pentru a difuza anunțuri. Directorul executiv Mark Zuckerberg a declarat chiar Congresului american ca societatea nu se implica intr-o astfel de practica. Expertii si analistii spun ca Facebook nu are nevoie de conversațiile utilizatorilor pentru a directiona anunțurile in mod eficient. Cu toate acestea, teoria conspiratiei – initiata de mai mult de patru ani deja- persista, cu oameni care impartasesc experientele lor in videoclipuri YouTube, mesaje media si comentarii pe retelele  sociale. Desi, in cazul Facebook, aceasta teorie a conspiratiei ar putea foarte bine sa nu fie neaparat gresita. 

Oricum, chiar si daca Facebook nu asculta apelurile, nimeni n-o sa-i mai creada in aceasta privinta, mai ales din cauza reputatiei sifonate pe care o au in ceea ce priveste practicile companiei cu datele utilizatorilor. Cel mai tragi-comic aspect in aceasta privinta este ca problema cu reputatia companiei nu va afecta cresterea Facebook in curand. Desi multa lume a cerut desfiintarea retelei, intr-un mod din ce in ce mai pronuntat. Este totusi cea mai mare retea sociala din lume, cu peste 2,38 miliarde de utilizatori activi in fiecare luna. Insa, putin cate putin, potrivit analistilor, zvonurile precum cel ca reteaua sociala ar asculta conversatiile vor schimba modul in care folosim Facebook. Incetul cu incetul. Astfel, persoanele ingrijorate de faptul ca Facebook le asculta conversatiile noastre ar putea sa nu mai impartaseasca unele dintre datele lor personale, informatii pe care le utilizeaza pentru a direcționa anunturile intr-un mod atat de precis. Acest lucru ar face mai putin valoroase  agentiile de publicitate care incearca sa ne vanda ofertele lor si, in acelasi timp, ar putea afecta veniturile sale masive de publicitate, care sunt intr-un numar total de 55 de miliarde de dolari.

In orice caz, potrivit unui fost angajat al Google, aceste companii nu au neaparata nevoie de a iti asculta apelurile, pentru ca te cunosc atat de bine incat pot prezice astfel de detalii. Intr-adevar, suna bizar. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *