Off-topic

Guvernele vin cu propuneri de securitate in privinta 5G, dupa avertizarea SUA asupra amenintarii Huawei

Oficialii de securitate si expertii pe acest domeniu din mai mult de 30 de tari s-au reunit saptamana aceasta la Praga pentru a discuta in privinta elaborarii liniilor directoare pentru implementarea retelelor 5G. Vineri, au emis un set de propuneri pentru asigurarea lansarii urmatoarei generatii de tehnologii de date mobile. Propunerile neobligatorii de la Praga avertizeaza guvernele impotriva faptului ca se bazeaza pe tehnologia 5G, care ar putea deveni, pe viitor, vulnerabila pentru influenta statului. Ramane de vazut daca aceasta influenta va fii una pozitiva sau una negativa. Insa, avand in vedere preocuparile din punct de vedere al securitatii, ridicate de acuzatiile de spionaj aduse la adresa unei companii anume, guvernele celor 30 de tari sunt indreptatite sa creada ca aceasta tehnologie ar putea avea o influenta negativa in ceea ce priveste… traficul de informatii intre state. La urma urmei, internetul este o mare baza de date, ce contine inclusiv documente secrete ale statelor. Iar in zilele noastre, Marele Joc nu mai este jucat de Marea Britanie si Rusia, ci de Statele Unite si China.

“Ar trebui ca riscul influentarii unui furnizor de catre o tara terta sa fie luat in considerare”, se arata intr-una dintre aceste propuneri. De asemenea, se precizeaza si faptul ca “evaluarile de risc ale produselor furnizorului ar trebui sa ia in considerare toti factorii relevnti, inclusiv mediul juridic aplicabil si alte aspecte ale ecosistemului furnizorului”. Niciun furnizor nu a fost denumit in mod specific in aceste propuneri, insa nu este un secret ca se face referire la colaborarea intre Huawei si guvernul Chinei. Astfel, executivul Statelor Unite ale Americii  si-a descurajat, in mod repetat, aliatii din a utiliza echipamentele de retea ala gigantul chinezesc de telecomunicatii. Cu toate ca Marea Britanie a preferat sa-si asume riscul, impunand restrictii doar in anumite zone. Probabil pentru a-i avertiza pe cei de la Huawei ca se poate ajunge la interdictia totala pe teritoriul tarii in cazul in care acestia continua astfel de practici. Asta pentru ca echipamentele celor de la Huawei au avantajul de a fii mult mai ieftine in comparatie cu cele ale competitiei, insa si mai riscante avand in vedere acuzatiile aduse companiei.

Oficialii de securitate americani au sugerat (sau declarat pe fata, uneori) in nenumarate randuri ca tehnologia celor de la Huawei ar putea fi folosita de guvernul chinez pentru a spiona alte tari. In afara Marii Britanii, care a decis sa continue cu cei de la Huawei, multi alti aliati ai americanilor au avut ori pozitii neutre, ori au fost in total deacord cu Statele Unite (notabil, Australia a tinut cont cel mai bine de aceste avertismente ale guvernului american). Compania chinezeasca a negat de mult timp orice acuzatie in acest sens si continua, pana in ziua de azi, sa-si sustina nevinovatia.

In pregatirile ce privesc lansarea 5G si a viitoarelor sale retele de date mobile, in cadrul conferintei de la Praga, discutiile s-au axat pe politica, tehnologie, economie, securitate, confidențialitate si rezilienta. Au participat reprezentanti din Uniunea Europeana, Japonia, Coreea, Statele Unite si din alte națiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *