Facebook

Facebook se afla in fata posibilitatii unui nou proces din cauza parolelor expuse

Comisia irlandeza pentru protectia datelor investigheaza in ce masura dezvaluirea faptului ca cei de la Facebook au avut, la un moment dat, sute de milioane de parole expuse in text simplu a încălcat Regulamentul general al UE privind protectia datelor (GDPR). “Comisia pentru Protectia Datelor a fost informata de catre Facebook ca au fost descoperite sute de milioane de parole ale utilizatorilor Facebook, Facebook Lite si Instagram, stocate de Facebook in format text simplu in serverele interne”, a scris comisia irlandeza in comunicatul sau, publicat joi.

Un nou proces pe numele Facebook, o posibilitate reala

“Am început saptamana aceasta o anchetă legala in legatura cu această problema pentru a determina daca Facebook si-a respectat obligatiile care ii revin in temeiul dispozitiilor relevante ale GDPR”. Comisia pentru protectia datelor din Irlanda este autoritatea principala pentru Facebook, in conformitate cu legile stricte ale Uniunii Europene privind protectia datelor, reglementari care au intrat in vigoare anul trecut, in mai 2018.

In martie, reprezentantii retelei sociale au recunoscut faptul ca, in urma unei “anchete interne” (un lucru irelevant, avand in vedere posibilitatea ca stiau deja acest fapt si nu au spus nimic pana acum) s-a constatat ca parolele utilizatorilor erau disponibile imediat personalului sau, permitandu-le angajatilor sai un potential acces necorespunzator la sutele de milioane de conturi ale caror parole erau stocate in documentul respectiv. Facebook a facut public acest lucru vineri, intr-o declaratie trimisa prin e-mail.

“Lucram cu cei de la IDPC in privinta anchetei lor. Nu există dovezi ca aceste parole stocate intern au fost abuzate sau accesate necorespunzător”, a declarat un purtator de cuvant al Facebook. Intr-adevar, faptul ca nu exista dovezi inseamna ca, momentan, compania este sigura din punct de vedere juridic in privinta unui nou proces, insa posibilitatea ca unele conturi sa fii fost accesate abuziv de catre angajatii retelei de socializare este una reala.

Si, astfel, cei de la Facebook risca sa fie implicati intr-un nou proces in care ar trebui sa plateasca un numar suficient de mare de daune. Mai ales ca irlandezii nu sunt singurii care au decis sa deschida o ancheta in ceea ce priveste dezvaluirea facuta de reteaua sociala in martie. Astfel, anuntul inceperii unei anchete a comisiei irlandeze de supraveghere a venit in aceeasi zi in care biroul procurorului general din New York a declarat ca va analiza cazul  recoltarii parolelor de e-mail a 1.5 milioane de utilizatori fara consimtamantul acestora. Iar daca, pana acum am vorbit doar despre anchete in acest caz, ei bine, autoritatile de reglementare din Canada au declarat ca vor da in judecata compania in instanta pentru erorile sale in materie de confidentialitate.

Ca si cum procesele intentate pe numele Facebook in cazul Cambridge Analytica, care inca nu si-au gasit un deznodamant, nu sunt de ajuns. Acum reteaua sociala se afla in fata posibilitatii a trei procese in trei tari diferite, si pentru stocarea ilegala a parolelor utilizatorilor intr-un document. Si, avand in vedere acuzatiile aduse, cei de la Facebook ar merita sa primeasca verdicte cu amenzi care sa aduca falimentul companiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *